15 Mart 2017 Çarşamba

5G en erken ne zaman gelecek?

5G en erken ne zaman gelecek?


Asya, Avrupa ve ABD arasında yenimobil iletişim teknolojilerine yönelik yarış sürüyor.4G dünyada yeni yeni uygulanmaya başlandı. 5G’nin ise en erken 2020’de Japonya’da hayata geçmesi bekleniyor



Mobil iletişim sektörünün yeni yıldızları durumundaki 4G ve 5G teknolojilerine yönelik beklentiler sadece Türkiye’de değil tüm dünyada da artmaya devam ediyor. Söz konusu teknolojilerin sadece iletişim aracı değil günlük hayatın işleyişinden ülkelerin sosyoekonomik geleceğine kadar kökten değişim potansiyeline sahip olduğu belirtiliyor. Bu nedenle Avrupa’dan Asya’ya, Amerika’dan Afrika’ya kadar ülkeler hem 4G hem de 5G konusunda yatırımlarını hızlandırdı. Ancak yapılan hesaplamalara göre 4G yeni yeni dünyada kullanıma girerken 5G’nin 2020’den önce hayata geçmesi beklenmiyor.

Avrupalı operatörler bu konuda ellerini biraz daha ağırdan almaya kararlı davranırken Asya ve ABD’de 4G’ye geçiş büyük oranda tamamlandı. 5G’ye yönelik çalışmalar ise büyük bir hızla sürüyor. Çin’in önde gelen altyapı şirketlerinden Huawei 5G altyapısı için 600 milyon dolarlık Ar-Ge harcaması yaparak sistemi 2020’de kullanılır hale getirmeyi planlıyor. 5G’nin küresel olarak ilk ticari kullanımının ise Japonya’nın 2020’de düzenleyeceği Tokyo Olimpiyatları’nda gerçekleşeceği belirtiliyor.
GÜNEY KORE 1.5 MİLYAR DOLAR YATIRIM YAPTI
Dünyanın en hızlı internetine sahip GüneyKore, 4G yerine 5G’ye ağırlık veriyor. Ülke geçen sene bu alana 1.5 milyar dolarlık yatırım yaptı. AB ise 2020’de devreye girecek sistem için 8 milyar dolarlık yatırım planlıyor.
ALTYAPI ŞİRKETLERİ TRİLYON DOLAR'LIK PASTA İÇİN KAPIŞACAK
Ülkeler 4G ve 5G için altyapı çalışmalarına devam ediyor. Bu süreçte ülkelerin yaşadığı rekabetin benzerini altyapı şirketleri de hissedecek. Trilyon dolarlık pasta için Nokia,Ericsson ve Huawei gibi şirketler kapışacak
HENÜZ 5G’NİN STANDARTLARI BELLİ DEĞİL
Teknoloji dünyası 5G’yi hayata geçirmeden önce sistemin 4G’ye kıyasla en büyük avantajlarının ne olacağını belirlemek istiyor. 5G’ye yönelik standartların ise engeç 2019’a kadar belirlenmesi bekleniyor.

Disqus Yorumları Yükle

0 yorum

İletişim Formu

Ad

E-posta *

Mesaj *